Hoe kijk jij tegen stress aan?

Uit de laatste Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt er nog steeds een lichte toename van stress op het werk te zijn. Omgaan met stress is een hot topic. Iedereen heeft het erover en steeds meer organisaties gaan het belang van werkgeluk inzien. HR-manager Desiré Aalders deelt haar visie op positief omgaan met stress.

Journaal Item

Visie positief omgaan met stress – Desiré Aalders [HR]

Uit de laatste Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt er nog steeds een lichte toename van stress op het werk te zijn. Steeds meer organisaties gaan het belang van werkgeluk inzien. Het is belangrijk dat je goed in je vel zit. Niets is fijner dan ontspannen je werk te kunnen doen zonder enige vorm van stress. Iedereen ervaart (kortdurende) stress echter op zijn eigen manier. Het kan zijn dat je stress soms ervaart als een vervelend gevoel; dan kunnen onderstaande tips je misschien andere inzichten geven.  

‘Wat zou jij (potentiële) medewerkers willen meegeven om beter om te gaan met stress?’

Sluit vrede met deadlines
Een deadline zorgt niet voor stress maar wel het gepieker dat eraan voorafgaat. Haal ik het wel? Haal ik het niet? Zelfmedelijden, klagen tegen en over anderen. Als je hier last van hebt moet je proberen jezelf op zo’n moment toe te spreken dat dit tot stress leidt en je je energie veel beter kunt besteden. 

Muziek aan, omgeving uit
Het luisteren naar muziek heeft een groot effect op je gemoedstoestand. De trillingen van het geluid kunnen invloed uitoefenen op je hersengolven en je stressgevoel veranderen. Ook reduceert het de productie van stresshormonen en komt er endorfine vrij in de hersenen die je stemming kunnen verbeteren. 

Gebruik je lachspieren
Soms heb je een dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Uit studie is gebleken dat je met je lachspieren signalen van blijdschap naar je hersenen kunt sturen, ook als je helemaal niet blij bent. Wat let je om een fake (glim)lach uit te proberen ook al is het juist helemaal niet lollig dat je collega met z’n koptelefoon hardop op zit mee te zingen!  

Omarm chaos
Als je afstand neemt van de behoefte je omgeving onder controle te houden of bepaalde resultaten te voorspellen, leer je in een chaotische omgeving te werken zonder er onder te lijden. Zodra je chaos kunt tolereren maakt het je leven eenvoudiger. Je kunt namelijk werken vanuit je intuïtie, met humor en gevoel voor sociale interacties. 

Laat stress voor je werken in plaats van tegen 
Stress kan ook een kans zijn om te groeien en te ontwikkelen. Stel je hebt een grote fout gemaakt waardoor er onnodig veel kosten gemaakt zijn. Door jezelf de schuld te geven dat je een fout maakt blijf je je slecht voelen. Door jezelf de vraag te stellen hoe je hiervan kunt groeien kun je iets leren van deze stress. Wat ging er fout, hoe had je dit kunnen voorkomen? Zodra dat voor jou helder is, kun je het gesprek aangaan, de verantwoordelijkheid op je nemen voor wat er is gebeurd, en bespreken hoe je dit in de toekomst anders zal aanpakken.

Stress hoeft dus niet automatisch als negatief gezien te worden. Zodra je beter begrijpt waar jouw stress vandaan komt, kun je het ombuigen tot iets positiefs waar je kracht uit kunt putten. Deze andere mindset kan een mooi handvat zijn om met stressvolle situaties in je werk om te gaan.

Werken bij IT-Value

Wil jij ook de sfeer proeven in een bedrijf met korte lijnen, ‘’familiegevoel’’ en ruimte om jezelf te ontwikkelen? Neem dan gerust contact op, ik informeer je graag over de mogelijkheden bij IT-Value en ben benieuwd naar wat jou inspireert.

De visie van IT-Value sluit goed aan op het nieuwe werken. IT-Value adviseert en helpt haar klanten met de nieuwste (Cloud) technologieën. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vergemakkelijken, borgen en automatiseren van processen zodat onze klanten tijd vrij kunnen maken om te kunnen innoveren. Hier kunnen wij de hulp van enthousiaste en gedreven vakmensen goed bij gebruiken.

Van kijken, naar denken , naar doen en werken.

Kijken
Denken
Doen
Werken
→ Wat maakt onze werkwijze waardevol
Inschrijven nieuwsbrief
NL26 RABO 0149 5348 84
K.v.K. 17259443
Btw: NL821087071B01
Stationsweg 44
6861 EJ Oosterbeek
Toon op de kaart
085-0185569
info@it-value.nl