Microsoft Ignite 2019

Onze collega's Luuk Steghuis en Jorn Michielsen hebben afgelopen week IT-Value vertegenwoordigd op het Microsoft Ignite event in Orlando. Het Microsoft evenement waar meer dan 25.000 personen aanwezig zijn die zich bezighouden met softwareontwikkeling, beveiliging, architectuur en IT aanwezig zijn. De laatste ontwikkelingen hebben ze in deze blog voor jullie samengevat: Microsoft Endpoint Manager, Azure Arc, Windows Autopilot, Azure Active Directory en Application Portal.

Journaal Item

Onze collega's Luuk Steghuis en Jorn Michielsen hebben afgelopen week IT-Value vertegenwoordigd op het Microsoft Ignite event in Orlando. Het Microsoft evenement waar meer dan 25.000 personen aanwezig zijn die zich bezighouden met softwareontwikkeling, beveiliging, architectuur en IT. De laatste ontwikkelingen hebben ze in deze blog voor jullie samengevat: Microsoft Endpoint Manager, Azure Arc, Windows Autopilot, Azure Active Directory en Application Portal.

Microsoft Endpoint Manager

Een vraag die regelmatig voorbijkomt is of Configuration Manager nog een lang leven voor zich heeft. Microsoft heeft op Ignite aangekondigd dat Configuration Manager, Intune, Desktop Analytics, Autopilot en meer samengaan onder de noemer “Microsoft Endpoint Manager”. Door Configuration Manager en Intune samen te voegen maakt Microsoft heel duidelijk dat Configuration Manager essentieel is voor de moderne werkplek strategie van Microsoft.

 

Zo is ook co-management, een al bestaande functionaliteit, nu uitgelicht als een permanente oplossing, en niet een tijdelijke overgangstool naar Intune.

So, let me be very clear—this vision includes both ConfigMgr and Intune. Co-management isn’t a bridge; it’s a destination. -Brad Anderson (Corporate Vice President for Microsoft 365)

Om de co-management strategie kracht bij te zetten is ook aangekondigd dat bedrijven die momenteel Configuration Manager gebruiken voor hun werkplekbeheer een gratis Intune licentie krijgen. Op deze manier kunnen bedrijven snel gebruik maken van co-management. Deze licentie kan alleen gebruikt worden om Windows devices te beheren, voor iOS Android en Mac moet er nog steeds een licentie aangeschaft worden.

Azure Arc

Ook heeft Microsoft Azure Arc aangekondigd. Met Azure Arc is het mogelijk om in één samengevoegd portaal de on-premises omgeving te beheren naast je Azure-omgeving. De voordelen hiervan zijn dat governance en compliance policy’s toepasbaar zijn op on-premises bronnen. Op dit moment is Azure Arc in public preview.

Daarnaast is het mogelijk om de security functionaliteiten die Azure biedt ook te gebruiken voor de on-premises omgeving.  

Windows Autopilot

Voor Windows Autopilot gaat Microsoft een nieuwe functionaliteit uitrollen genaamd “Microsoft Connected Cache”. Deze functie maakt het mogelijk om een cache endpoint op te zetten in eigen on-premises omgevingen. Vanaf dit endpoint kunnen updates en installaties voor bijvoorbeeld Office ProPlus uitgerold worden. Connected Cache kan geïmplementeerd worden i.c.m. System Center Configuration Manager of een standalone connector.  Samen met de huidige Delivery Optimization optie in Microsoft Endpoint Manager vormt dit een perfecte oplossing voor locaties waar geringe internet bandbreedte beschikbaar is.

Microsoft Connected cache vereist minimaal Microsoft System Center Configuration Manager versie 1911.

Daarnaast wordt het mogelijk om een VPN-verbinding tot stand te brengen bij een Autopilot Hybrid join uitrol. Hiervoor is er geen directe line of sight verbinding met de domain controller meer benodigd om in te loggen op het domein na een Autopilot uitrol. Dit maakt het mogelijk om systemen op externe locaties zonder directe connectie met een domain controller mogelijk is toch uit te rollen. 

Microsoft heeft ook een top 10 aankomende functionaliteiten voor Windows Autopilot bekend gemaakt:

1. User-driven Hybrid Azure AD Join over het internet - VPN support (Q1CY20 preview)
2. Integratie met Configuration Manager voor het uitvoeren van Task Sequences (H1CY20)
3. Group tag bewerking (Q4CY19)
4. Directe toewijzing van computernamen (Q4CY19 for Azure AD)
5. Windows Autopilot deployment rapport (Q4CY19)
6. Uitgelijnde naamgevingsopties voor Azure AD en Hybrid Azure AD (CY20)
7. Handleidingen om te helpen met de initiële configuratie
8. ESP verbeteringen voor targeting, uitschakelen van gebruiker ESP, Nth user
9. Volledige netwerkdocumentatie (URLs, IP adressen, etc.)
10. Windows 10 configuratie voor functies, taalpakketten en in-box apps

Azure Active Directory 

Voor Azure Active Directory zijn veel nieuwe functionaliteiten aangekondigd. Microsoft geeft regelmatig aan dat de identiteit beveiligd moet worden en bevestigt dit met veel nieuwe security functionaliteiten. 

Vanaf nu is MFA gratis in te schakelen voor gebruikers. Eerst was hier nog een licentie voor benodigd. Later deze maand wordt MFA standaard ingeschakeld op elk nieuw aangemaakte tenant.

Voor Conditional Access is er nu de mogelijkheid om policies in report-only mode uit te voeren. Hierdoor heeft een Conditional Access policy geen directe impact op de omgeving en is er de mogelijkheid om een policy goed te testen voor deze in productie te brengen. Deze functionaliteit is op dit moment in public preview.

Application Portal

Een vernieuwde look en meer mogelijkheden voor de Azure Active Directory MyApps-portal geven gebruikers een vereenvoudigde ervaring met alle apps op één plek.

Een nieuwe functie is de mobiele eerste opstartervaring voor alle zakelijke apps. Ook zijn de apps nu te sorteren in “workgroups”. Op deze manier is er een splitsing te maken en is het overzichtelijker voor de gebruikers.

De nieuwe MyApps portal biedt nog geen integratie met Windows Virtual Desktop, maar dit zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn.

Exchange Online Admin Center

Exchange Online krijgt een nieuw beheerportaal. Het huidige beheerportaal lijkt erg veel op de on-premises beheerportaal die voor veel mensen bekend is. De nieuwe portal is meer gestroomlijnd met de rest van de Microsoft 365 admin ervaring.

Microsoft Office App

Microsoft gaat een nieuwe Office Mobile app lanceren waarbij Outlook, Word, PowerPoint en Excel in 1 app geïntrigeerd zijn. Met deze app heb je ook de mogelijkheid om eenvoudig foto’s te maken van papieren documenten en te transformeren naar bijvoorbeeld een Excel sheet. Op dit moment is de Office Mobile app in public preview en beschikbaar voor Android en iOS telefoons.

Microsoft Teams

Microsoft Teams, de snelst groeiende app binnen Microsoft 365, krijgt een grote update met de introductie van veilige privékanalen, vastgezette kanalen, chats met meerdere vensters en vergaderingen. Er zijn ook nieuwe integraties met To Do, Planner, Outlook, Yammer, Power Platform en het vernieuwde Microsoft Project.

Power Automate

Microsoft Flow wordt hernoemd naar Power Automate. De naamswijziging is besloten om beter af te stemmen op Power Platform, de overkoepelende naam van Microsoft waar PowerBI en PowerApps bij horen. De nieuwe Power Automate krijgt ook nieuwe functies met Robotic Process Automation (RPA) voor het automatiseren van complexe processen inoude en moderne applicaties. 

Microsoft Edge

Microsoft mikt op 15 januari 2020 voor de release van een stabiele versie van haar nieuwe Chromium-gebaseerde Edge-browser voor Windows en Mac. Een build voor de release-candidate kan vandaag in meer dan 90 talen worden gedownload. Deze kan naast een eventuele Dev, Beta of Canary release draaien.

Microsoft

Van kijken, naar denken , naar doen en werken.

Kijken
Denken
Doen
Werken
→ Wat maakt onze werkwijze waardevol
Inschrijven nieuwsbrief
NL26 RABO 0149 5348 84
K.v.K. 17259443
Btw: NL821087071B01
Stationsweg 44
6861 EJ Oosterbeek
Toon op de kaart
085-0185569
info@it-value.nl